Logo

Katu- ja pihatöitä Kaakkois-Suomen aluella jo vuodesta 1986.
Myös kokonaisurakoinnit materiaaleineen.
Paikallinen firma, kotimainen henkilöstö.

Kokemuksen myötä tehdyt havainnot

  • Koko pihan alue kannattaa suunnitella kerralla. Ainakin yleislinjat ja maanpinnan korot kannattaa lyödä lukkoon, niin säästää isoja summia rakentamiskuluissa. Jos et itse osaa tehdä suunnitelmaa, niin tilaa se joltain ammattilaiselta(ks.linkkejävalikosta). Jos rahatilanteesi on tiukka, niin pihaa ei ole pakko tehdä /teettää yhdellä kertaa valmiiksi, vaikka koko alueesta olisikin suunnitelma valmiina.
  • Pihaurakoitsijoita on joka lähtöön. Osa tekee halvalla, materiaalitasossa ja työvaiheissa säästäen, jolloin lopputulos ei ole kestävä ja huoltovapaa. Piha voi heti valmistumisen jälkeen olla hieno ja siisti, mutta alkaa nopeasti rapistua ja rikkaruohottua. Sinun tulee tällöin varautua usein toistuviin huolto- ja korjaustöihin(esim. kitkeminen, kiveyksen painumien nostelu, lisäsaumaus).
  • Toiset firmat tekee työn perusteellisemmin ja laadukkaammista materiaaleista, jolloin pihasta tulee helppohoitoinen ja ajan hammasta kestävä. Asukkaille jää kesäisin aikaa muuhunkin kuin pihan ylläpitotöihin. On tietysti joukko ihmisiä jotka haluavatkin, että tontilla on jatkuvasti itselle jotakin rapsutettavaa ja kunnostettavaa.
  • Värjättyjä betonituotteita ostaessa kannattaa ottaa huomioon, että niiden väri haalistuu oleellisesti UV-säteilyn vaikutuksesta muutamassa vuodessa. Väriaineiden valmistajat saisivat kehittää aineita paremmiksi, ottaa mallia vaikka talojen ulkomaalien tekijöistä tai kattotiilien valmistajista, joiden tuotteet kestävät aurinkoa aivan toisella tavalla.
  • Tehdään autopaikoista liian kapeita, leveys jätetään alle 3-3,5m.
  • Unohdetaan, että normaalitalvena pitää tontin kulkuväyliltä poistettavalle lumelle olla reilusti istutuksista vapaata varastoaluetta.
  • Kun hankit materiaaleja, kannattaa hintoja tiedustella useammalta toimittajalta. Yleensä materiaalit saa halvimmalla kun jättää turhat välikädet pois ja ostaa ne suoraan valmistajalta. Välillä kuitenkin esim. kivien poistoeriä saa huokeammalla rautakaupasta kuin tehtailta.
  • Betoni- ja graniittikivitöissä säästät kokonaiskuluissa, jos hankit mittatarkkoja kiviä. Epämääräiset kivetkin saa asennettua, mutta työtunteja kertyy huomattavasti enemmän siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi. Lisäksi tulee kokonaan uusi kuluerä, jos epämääräisen muotoisina ostettuja graniittikiviä pitää paikan päällä ennen asennusta lohkoa, sahata tai meislata uudelleen riittävään mittatarkkuuteen pääsemiseksi.
  • Mursketta, kiviä tai muuta painavaa tilatessa on tärkeää kysyä mikä on paketin kokonaishinta rahteineen, sillä joskus pientä materiaalimäärää kaukaa tuotaessa rahti maksaa jopa enemmän kun itse materiaali.
  • Puulavoille pakattuja betonituotteita ostaessa muista huomioida, että myös lavojen arvo laskutetaan yleensä itse tuotteen lisäksi.
  • Nurmikkoa ei ole järkeä perustaa huonolaatuiselle tai liian ohuelle(alle 20cm) multakerrokselle. Muuten se kituu ja kuivana kesänä sitä saa olla kastelemassa tämän tästä. Sama pätee tietysti kaikille muillekin pihakasveille. Muutenkin kasvien valikointi on yllättävän pihakohtaista ja tarkkaa puuhaa, jos haluaa että ne kasvavat vähällä hoidolla ja ovat koko ajan terveen ja hyvin voivan näköisiä.
  • Jos et ole innokas kitkijä etkä halua myrkyttää luontoamme, kannattaa pensaiden ja puiden alustat verhota veden ja lannoitteet läpäisevällä erikoiskankaalla, jonka päälle laitetaan katetta koristeeksi. Toinen vaihtoehto on istuttaa jotain tiheäksi kasvavaa maanpeittokasvia, joka estää rikkojen nousun.
  • Jos et pidä nurmikon reunojen erikseen viimeistelystä trimmerillä tai saksilla, niin asia pitää ottaa huomioon jo pihaa rakennettaessa. Idea on, että nurmikon reunan liitosmateriaali on samalla tasolla nurmikon multapinnan kanssa, jolloin se mahdollistaa reunoista yliajon normaalilla ruohonleikkurilla normaalisäädöillä. Yksi suosittu keino on laittaa kivirivi tai kaksi kiertämään nurmen reunoissa.
  • Auringon UV-säteily on niin voimakasta, että painekyllästettyjä puurakenteita pitää käsitellä muutaman vuoden välein, jos haluaa niiden värisävyn pysyvän ennallaan. Tämä kannattaa huomioida niiden määrää ja sijoituskohtia suunnitellessa.
  • Jos ei pihalla ole havukasveja on se suurimman osan vuodesta(lokakuusta toukokuuhun) aika karun näköinen, varsinkin lumettomina talvina.
  • Joidenkin kasvien ja hyönteislajien tiputtamat eritteet voivat nopeasti muuttaa hienot, värikkäät pinnoitteesi(esim. kivet, puupatiot) yksivärisen tummiksi. Olemme huomanneet, että esim. lehmusten alle asennetut kivet likaantuvat ja muuttuvat usein jo yhdessä kesässä harmaan mustiksi. Yleensä pinnoitteet saa nykyisillä kemikaaleilla pestyä puhtaiksi, kun sen tekee tarpeeksi usein antamatta lian pinttyä. Helpommalla kuitenkin pääsee jos valikoi mitä kasvilajeja, varsinkin isoissa puissa, istuttaa mihinkin kohtaan pihaansa.

Pahimmat virheet pihakiveystä tehtäessä

  • Kallistukset tehty väärin. Väärä veden kaatosuunta tai liian kova(yli 2,5cm/m) kallistus, jolloin kiveys on talvella liukas hiekoittamatta sitä jatkuvasti.
  • Ei ole laitettu kiveyksen alle tarpeeksi(minimi 30cm kerros) routimatonta tai vähäroutivaa mursketta(0-32mm tai 0-55mm) tai ei ole tiivistetty sitä kunnolla isolla(400-500kg) tärylevyllä tai valssilla.
  • Laitetaan asennushiekkaa liikaa(yli 5cm kerros), jolloin kiveyksen pinta muuttuu ajan myötä epätasaiseksi.
  • Ei viitsitä/osata tasata asennushiekkaa muutaman millin tarkkuudella. Kiveyksen pinta on täten epätasainen jo valmistuessaan.
  • Ei tehdä kivien leikkauksia kunnolla, jolloin kivien liittymäkohtiin jää isoja saumoja/rakoja, jotka ovat roisin näköisiä ja joissa alkaa nopeasti kasvaa rikkaruohoja.
  • Ei saumata kiveystä kunnolla tai oikealla materiaalilla. Rikkaruohovapaan kiveyksen saa saumaamalla sen kuivabetoniseoksella tai nykyaikaisilla kiveyksiä varten kehitetyillä epokseilla.